Sülünler; küçük başlı, uzun boyunlu, uzun kuyruklu kuşlardır. Erkeklerinin uzun kuyrukları ve renkli parlak tüyleriyle ünlü olan bu kuş türünün dişileri; daha kısa kuyruğa ve mat kahverengi tüylere sahiptir. Sülünlerin tüy rengi tonlarında farklılık gösteren çok çeşitli alt türleri vardır.
Altuni Sülün, Bayağı Sülün, Hatun Sülün, Gümüş Sülün, Kral Sülün ve Yeşil Sülün en yaygın bilinen sülün türleri arasında yer almaktadır. Dünya genelinde 34 farklı sülün ırkı bulunmaktadır. Yaban hayatta sülünlerin çoğu 1-3 yıl yaşar ancak; yetiştirme ortamlarında ortalama 18 yıl yaşayabilirler. Sülünler çok eşlidir, erkek birkaç dişiden oluşan hareme sahiptir. Dişiler yuvalarını zemindeki sığ bir çöküntüyü kazarak kolayca bulunan bitki materyalleri ile yaparlar. Kuluçka dönemi 22 ile 25 gün arasında sürer.
Ormanlık alanlarda, tarım arazilerinde, çalılıklarda ve sulak alanlarda bulunurlar. Tahıl taneleri, tohumlar, yapraklar, meyveler ve bazı omurgasızlarla beslenirler. Sülünler zamanının çoğunu yerde geçirirler. Hem yerde hem de ağaçlarda tünerler. Hızlı koşar ve uçarlar ancak; uzun mesafelerde uçuşu sürdüremezler. Uçuşlarını çoğunlukla tehlike altında yaparlar. Tehlike anında ani, gürültülü bir kalkışla uçabilir ve kendilerini havaya fırlatabilirler. Kalkışlarını neredeyse dikey yaparlar. Kısa mesafelerde hızlı uçabilirken, koşmayı tercih ederler. Sülünler ekosistemde daha büyük etoburlar için bir av ve böcek popülasyonlarını kontrol etmeye yardımcı olan bir böcekçil olarak rol oynarlar.