14 Şubatta Kelaynakların Birecik’e göçtüğünü biliyor muydunuz?
14 Şubatta Kelaynakların Birecik’e göçtüğünü biliyor muydunuz?
14 Şubat denince günümüzde akla ilk gelen sevgililer günü. Fakat 14 Şubat’ın çok daha farklı ve çok az bilinen eski bir özelliği daha varmış. Kelaynak kuşları Urfa Birecik’e göç ederlermiş.
Kelaynak Kuşları ülkemizde ve dünyada soyu tehdit altında olan bir kuş türüdür. Dünyadaki son iki popülasyonundan biri Kuzeybatı Afrika’da Fas’ ta diğeri ise Türkiye’de bulunmaktadır.
Türkiye popülasyonu geçmişte tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşarken, günümüzde yalnız Birecik’imizin Fırat Nehrinin kıyısında bulunan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca kurulmuş olan Üretme İstasyonunda yaşamakta ve üremektedir.
Kelaynakların üreme için, çok değil, daha elli küsur yıl önce Birecik’in “Kayalar altı”nı seçmesi boşuna değildir. Bu seçimde Aşağı Fırat Havzasının, Güneydoğu platolarına göre ılımlı ikliminin, tarlalardaki haşaratın bu kuşların besinleri oluşunun, ilçenin jeolojik yapısına dahil kayaların alkalik, yani ak ve yumuşak olduğundan dolayı kolay işlenir olmasının, en mühimi de halkın, “Allah’ın bir bereket müjdesi” olduğu bilinci ve inancıyla bu kuşlara ve yumurtalarına zarar vermemesi önemli olmuştur.
Tarihte, Kelaynak izlerine Nuh Tufanı’nda rastlanır. Tufanın sonunda barış için bir Güvercin, yeniçağ için bir Kırlangıç ve bereket için ise bir Kelaynak salınır. Bu nedenledir ki Kelaynak Urfa yöresinde bereketin sembolüdür.
Yaban Hayatını korumak için gösterdiğimiz çabanın bir parçası olmak istiyorsanız bahçemize bekliyoruz.
Bahçemiz haftanın her günü saat 17.30`a kadar ziyarete açıktır.